Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa i jej cenne właściwości dla organizmu człowieka

Jeżówka purpurowa to pochodząca z Ameryki Północnej roślina o cennych dla zdrowia właściwościach. Znana jest od wielu lat osobom interesującym się medycyną naturalną. Ta nieco tajemnicza roślina kwitnie od sierpnia do października i można uprawiać ją nawet we własnym ogródku. Jakie są jej właściwości? W jaki sposób spożywać jeżówkę purpurową? Sprawdź!

Jeżówka purpurowa – właściwości lecznicze

Jeśli chcesz wzmocnić odporność organizmu i ustrzec się przed przeziębieniem oraz związanymi z nim nieprzyjemnymi dolegliwościami – jeżówka purpurowa może Ci w tym pomóc. Ta cudowna roślina zwiększa odporność organizmu i chroni przed różnymi infekcjami. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwgrzybicze. To jednak nie wszystko, wiele osób docenia również jej wpływ na przyspieszenie regeneracji organizmu i liczne korzyści dla cery.

Zawartość związków aktywnych i ich właściwości

Jeżówka purpurowa zawiera między innymi: alkamidy, flawonoidy, glikozydy, kwas chlorogenowy, inulinę, glikoproteiny i olejek eteryczny. To właśnie za sprawą tych związków zyskuje tak cenne dla zdrowia właściwości. Składniki aktywne rośliny mogą pomóc Ci cieszyć się dobrym zdrowiem i zapomnieć o infekcjach w okresie jesienno-zimowym.

Mechanizm działania

Zastanawiasz się pewnie, w jaki sposób jeżówka purpurowa wpływa na wzmocnienie odporności organizmu? Zawarte w niej związki aktywne wpływają na zwiększenie liczby oraz ruchliwości białych krwinek, zatrzymują także niektóre enzymy bakteryjne. Właśnie w ten sposób ta roślina może uchronić Cię przed różnymi infekcjami.

Pozytywny wpływ zioła na układ odpornościowy

Jeżówka zarówno w formie nalewki, jak i herbatki ziołowej znana i stosowana jest od wielu lat. Ma liczne grono zwolenników doceniających jej wpływ na poprawę odporności. Przez niektórych uznawana jest nawet za najlepszy naturalny suplement prozdrowotny.

Nalewka czy herbatka – w jaki sposób najlepiej spożywać jeżówkę?

Jeżówka purpurowa to roślina, którą możesz uprawiać nawet we własnym ogródku. Nie wymaga to specjalistycznej wiedzy i umiejętności. Z cennych właściwości tej wspaniałej rośliny można korzystać na dwa sposoby. Jednym z nich jest przygotowanie ziołowej herbatki z suszu. Gotowy produkt do zaparzenia możesz kupić między innymi w aptece. Drugi sposób to przygotowanie nalewki z jeżówki. Ta forma wymaga znacznie więcej pracy – trzeba również wiedzieć, jak przygotować nalewkę. Niezależnie od formy, którą wybierzesz, ważna jest systematyczność. Należy jednak pamiętać, by nie prowadzić kuracji dłużej niż 10 dni.

Przeciwwskazania. Ta roślina nie jest dla wszystkich!

Mimo że jeżówka purpurowa ma wiele cennych właściwości, nie jest to roślina, którą wszyscy bez obaw mogą włączyć do swojej codziennej suplementacji. Istnieją pewne przeciwwskazania wykluczające spożywanie produktów na bazie tej rośliny. Można do nich zaliczyć:

  • ciążę i karmienie piersią,
  • przebyty przeszczep,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • astmę,
  • stwardnienie rozsiane,
  • AIDS,
  • choroby wątroby.

W powyższych przypadkach warto wcześniej skonsultować się z lekarzem. Jeśli chodzi o dzieci, konieczna jest konsultacja z pediatrą, gdyż jeżówka może wywołać uczulenie u maluchów.

Jeżówka purpurowa to roślina znana od wielu lat wszystkim, którzy interesują się medycyną naturalną. Nie da się zaprzeczyć, że ma ona wiele cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim może wzmocnić odporność organizmu i uchronić przed infekcjami. Warto włączyć ja do prozdrowotnej suplementacji, jednak w niektórych przypadkach wymagana jest konsultacja z lekarzem.

Poprzedni artykuł
Nastepny artykuł

Ważne

ZAINTERESUJE CIĘ

Wątroba zawdzięcza jej ochronę przed niekorzystnym działaniem metali ciężkich, ale to tylko jedna z wielu zalet tej indyjskiej rośliny. Ashwagandha znana jest też pod