Liofilizowane owoce

Liofilizowane owoce – co to za produkty? Poznaj ich właściwości i zastosowanie!

Na sklepowych półkach coraz częściej można znaleźć liofilizowane owoce. To produkty spożywcze w bardzo wygodne formie, które możesz mieć zawsze pod ręką. Jeśli do tej pory nie byłeś przekonany do owoców liofilizowanych i właściwie nie do końca wiesz, czy są one zdrowe i wartościowe – najwyższy czas to zmienić! Sprawdź, co to za produkty, jakie są ich właściwości i jak używać ich w kuchni.

Liofilizowane owoce – co to za produkty?

Przede wszystkim już na wstępie trzeba podkreślić, że owoce liofilizowane zachowują swoje wartości odżywcze, nie zawierają konserwantów i innych zbędnych składników. Zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem. To pełnowartościowe produkty, które możesz dodawać do owsianek, jogurtów, naleśników i innych pysznych dań, które przygotujesz dla najbliższych. Masz do nich dostęp przez cały rok, dzięki temu niezależnie od pogody za oknem, możesz codziennie korzystać z dobrodziejstw natury.

Na czym polega proces liofilizacji?

Zastanawiasz się, jak powstają liofilizowane owoce? Liofilizacja to proces składający się z kilku etapów. Na początku owoce są zamrażane, następnie poddawane są sublimacji, polegającej na przemianie lodu bezpośrednio w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego, a na koniec owoce są dosuszane. Takie działania pozwalają na zachowanie cennych wartości odżywczych w produktach poddawanych liofilizacji. Ten proces pozwala na zredukowanie wilgoci w produkcie do zaledwie 2%.

Kto może jeść liofilizowane owoce?

Nie da się ukryć, że owoce liofilizowane HELPA to świetne produkty, które mają wiele wartości odżywczych. Może korzystać z nich każdy! Będą idealnym dodatkiem do pysznych i pożywnych posiłków dla dzieci, ale także dla młodzieży, dorosłych i seniorów. Liofilizowane owoce to dawka witamin i składników mineralnych dla każdego.

Ze względu na poręczną formę, owoce liofilizowane w kawałkach sprawdzą się w podróży, w szkole lub pracy. To źródło energii, które możesz mieć zawsze pod ręką, zmieszczą się w plecaku lub torebce.

Jak spożywać owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane w postaci magicznego pyłu mogą być dodatkiem do ulubionej owsianki, jogurtu, naleśników lub zdrowego smoothie. Za pomocą tych produktów możesz nadać niesamowitą barwę przygotowanemu posiłkowi i to w stu procentach naturalnie! To świetny sposób na przygotowanie pysznego, pełnowartościowego śniadania dla najmłodszych, które zniknie w mgnieniu oka. Dzieci uwielbiają kolorowe i cieszące oczy posiłki, z pewnością zjedzą je chętniej niż klasyczną owsiankę. Warto spróbować!

Owoce są nie tylko pyszne, ale i zdrowie – to wie każdy z nas. Nadal nowością na rynku są owoce liofilizowane, które u niektórych budzą zdziwienie. Warto się przekonać do tego niesamowitego produktu i korzystać z dobrodziejstw poręcznych owoców liofilizowanych, które możesz mieć zawsze pod ręką, niezależnie od pory roku. To produkt, który przypadnie do gustu maluchom, rodzicom, a także seniorom. Skuś się na liofilizowane owoce marki HELPA i przekonaj się o tym na własnej skórze!

Nastepny artykuł

Ważne

ZAINTERESUJE CIĘ

Wątroba zawdzięcza jej ochronę przed niekorzystnym działaniem metali ciężkich, ale to tylko jedna z wielu zalet tej indyjskiej rośliny. Ashwagandha znana jest też pod