Przesilenie wiosenne

Przesilenie wiosenne – czym jest i jakie są jego objawy?

Przełom zimy i wiosny nie jest najlepszą porą dla organizmu. W tym czasie u wielu osób może wystąpić zespół dolegliwości okresu przejściowego. Nie występuje on jako jednostka chorobowa. Obserwowany jest jednak przez pacjentów i lekarzy. Niektórym dokucza tak bardzo, że wymagają specjalnego leczenia.

Chorzy przez brak światła i ruchu

U jednych przesilenie wiosenne może powodować przemęczenie, większą podatność na choroby, u innych drażliwość, smutek, depresję. Są osoby, u których wiosenna huśtawka nastrojów, ospałość na tyle im przeszkadzają, że wymagają specjalnego leczenia. Lekarze w ostatnich latach coraz częściej zlecają w takich przypadkach terapię światłem. Dlaczego?

Uważa się, że przyczyną nietypowych dolegliwości na przedwiośniu jest zmiana pór roku. Zimą z powodu krótkich, często pochmurnych dni odczuwamy deficyt światła dziennego. Chłodna aura sprawia zaś, że przesiadujemy w ciepłych domach i brakuje nam ruchu. Metabolizm organizmu zwalnia. Wraz z nastaniem pierwszych, słonecznych dni zimowy porządek zostaje zburzony. Nasz metabolizm ulega gwałtownemu przyspieszeniu. Organizm potrzebuje zaś czasu, by do tych zmian się przystosować. I właśnie w okresie owej adaptacji możemy doświadczać dokuczliwych objawów zespołu okresu przejściowego zima-wiosna.

Warto wiedzieć: przesilenie wiosenne najczęściej dopada nas, jeżeli w okresie zimowym nie dbaliśmy o codzienne spożywanie owoców i warzyw, nie stosowaliśmy żadnych preparatów wzmacniających odporność, nie wietrzyliśmy swojego mieszkania, rzadko przebywaliśmy na dworze.

Jak poradzić sobie z przesileniem wiosennym?

Przesileniu można zapobiec lub szybko się z nim się uporać. Wystarczy zastosować kilka prostych reguł, które pozwolą zregenerować osłabiony układ odpornościowy. To bowiem osłabiony układ odpornościowy sprawia, że na przedwiośniu jesteśmy wyjątkowo podatni na atak chorobotwórczych mikroorganizmów. Powinniśmy zatem pobudzić wytwarzanie składników układu obronnego, takich jak: przeciwciała, limfocyty T, makrofagi (komórki żerne), komórki NK (naturalni zabójcy), komórki K. One skutecznie zwalczają wirusy, bakterie wywołujące przeziębienie, grypę oraz inne infekcje górnych dróg oddechowych.

Naturalną odporność organizmu wzmacniają:

  • świeże powietrze,
  • słońce,
  • dieta bogata w białko witaminy,
  • umiarkowana aktywność fizyczna,
  • brak sytuacji stresowych lub umiejętność radzenia sobie z nimi.

Ważna jest również umiejętność unikania nieprzespanych nocy oraz kontrolowania ilości wypijanej kawy i alkoholu.

Dieta na przedwiośniu

Dieta na przedwiośniu powinna składać się z warzyw, owoców, ziaren oraz roślin strączkowych (groch, fasola). Powinniśmy unikać czerwonego mięsa, jeść drób, ryby, jajka i nabiał.

Jeżeli doświadczamy symptomów obniżonej odporności (przeciągająca się infekcja, zbliżające się przeziębienie, zmęczenie, problemy ze skórą) należy włączyć do swojej codziennej diety wzmacniające warzywa: kalafior i brokuły oraz czosnek, który pobudza komórki odpornościowe.

Nastepny artykuł

Ważne

Sen jest jednym z najważniejszych procesów zachodzących w organizmie ludzkim. Ma ogromne znaczenie dla naszego życia. Od jakości snu zależy nasze samopoczucie, aktywność w

ZAINTERESUJE CIĘ

Wątroba zawdzięcza jej ochronę przed niekorzystnym działaniem metali ciężkich, ale to tylko jedna z wielu zalet tej indyjskiej rośliny. Ashwagandha znana jest też pod