Waga w ciąży

Jak utrzymać wagę w ciąży?

Ciąża jest szczególnym czasem w życiu kobiety. W tym okresie bowiem jej ciało ulega wielu przeobrażeniom, tak by zapewnić optymalny rozwój dziecku. Jednym z naturalnych aspektów ciąży jest wzrost masy ciała ciężarnej. Ważną kwestią jest, ile on wyniesie, tak by był optymalny. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, ile powinno się przytyć w ciąży i jaką dietę stosować, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Kontrola wagi w ciąży – czyli ile powinnaś przybrać na wadze?

W okresie ciąży dochodzi do wzrostu masy ciała, jest to naturalny i pożądany stan. Ważnym zagadnieniem jest jednak właściwe przybieranie na wadze. Na przebieg ciąży może niekorzystnie wpływać zarówno zbyt mały jak i zbyt duży wzrost masy ciała. Niedowaga zwiększa bowiem ryzyko:

  • urodzenia dziecka o zbyt małej masie urodzeniowej,
  • niedokrwistości (anemii),
  • umieralności okołoporodowej dziecka.

Kobiety z nadwagą są z kolei narażone na:

  • poronienia,
  • występowanie wad wrodzonych,
  • cukrzycę ciążową,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • zbyt duży przyrost masy ciała u płodu (nazywany makrosomią płodu),
  • umieralność okołoporodową dziecka.

Optymalny przyrost masy ciała zależy więc od wagi kobiety przed ciążą, a więc jeśli matka miała niedowagę, to ilość dodatkowych kilogramów powinna być większa. Analogicznie, w przypadku nadwagi czy otyłości, kobieta powinna przytyć mniej. Dlatego w zależności od stanu odżywienia przed ciążą, ciężarna powinna przytyć:

  • ok. 12,5 – 18 kg – jeżeli przed ciążą miała niedowagę (BMI poniżej 20),
  • 11,5 – 16 kg – jeżeli przed ciążą miała normalną wagę (BMI 20-25),
  • 7 – 11,5 kg – jeżeli przed ciążą miała nadwagę (BMI powyżej 25).

Przyrost masy ciała jest rozłożony w czasie ciąży. Najmniejszy obserwuje się w pierwszym trymestrze, któremu często towarzyszą wymioty i zmniejszony apetyt. Największy natomiast odnotowuje się w drugim i trzecim trymestrze.

Jak nie przytyć w ciąży za dużo?

W celu optymalnego przyrostu masy ciała w ciąży, ważna jest regularna kontrola swojej wagi. Pomoże to ocenić, czy nasz sposób odżywiania jest odpowiedni. W przypadku zbyt dużego, jak i zbyt małego przyrostu masy ciała, warto zmodyfikować swoją dietę lub skonsultować się z lekarzem/dietetykiem. Ważne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad:

  • jedz systematycznie – dla organizmu lepsze jest jedzenie mniejszych porcji, ale częściej; staraj się zjadać 5-6 posiłków dziennie co 3-4 godziny,
  • postaraj się zjadać obfite śniadanie – daje ono energię na cały dzień; dobrze, by było bogate w białko, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze,
  • unikaj niezdrowej, mocno przetworzonej żywności – jest ona bowiem źródłem pustych kalorii z cukru i tłuszczy nasyconych, bez witamin i minerałów,
  • pij wodę – woda mineralna jest najlepszym napojem, bezwzględnie unikaj słodzonych napojów,
  • bądź aktywna – jeżeli twoja ciąża przebiega prawidłowo i nie masz przeciwwskazań do aktywności fizycznej, to nie rezygnuj z niej; dostosuj jej intensywność do swojego stanu – spacery na świeżym powietrzu świetnie się sprawdzą.

Poszukaj zdrowych zamienników

Kolejnym ważnym aspektem w dbaniu o wagę w ciąży jest unikanie niezdrowej żywności. Każdy ma swoje przyzwyczajenia i ulubione pokarmy. Warto niektóre z nich zamienić na zdrowsze. Przykładami są:

  • jogurty owocowe – obfitują w dodatkowe cukry; zdrowszym zamiennikiem będzie tutaj jogurt naturalny z dodatkiem owoców,
  • chipsy ziemniaczane — bogate w tłuszcz; zamień je na chrupki kukurydziane lub wafle ryżowe,
  • nektary i soki z kartonu najlepiej zamienić na świeżo wyciskany sok,
  • solone i prażone przekąski lepiej zamienić np. na naturalne orzechy nerkowca.

Przykłady można mnożyć, jednakże niemal w każdym przypadku istnieje możliwość znalezienia zdrowszego zamiennika ulubionych produktów.

Komponuj swoje posiłki

Rozwijające się dziecko wszelkie substancje odżywcze czerpie z organizmu matki. Dlatego tak ważne jest dbanie o sposób odżywiania w czasie ciąży. Należy pamiętać o dostarczaniu różnorodnego pokarmu, który pokryje zapotrzebowanie organizmu matki i dziecka. W tym celu należy komponować swoje posiłki mądrze. Nie powinno w nich zabraknąć:

  • warzyw,
  • owoców,
  • roślin strączkowych (fasoli, grochu),
  • olejów roślinnych,
  • mięsa m.in. indyka,
  • tłustych ryb morskich,
  • kasz i produktów zbożowych,
  • produktów mlecznych – jogurtu naturalnego czy kefiru.

Bibliografia

  1. Ginekologia i położnictwo, pod red. Bręborowicz G. Warszawa 2020.
  2. Danielewicz H, Myszczyszyn G, Dębińska A et al. Diet in pregnancy-more than food. Eur J Pediatr. 2017 Dec;176(12):1573-1579.
  3. Mousa A, Naqash A, Lim S. Macronutrient and Micronutrient Intake during Pregnancy: An Overview of Recent Evidence. Nutrients. 2019 Feb 20;11(2):443.
Nastepny artykuł

Ważne

Zdrowe śniadanie
Aż 1/3 polskich uczniów rozpoczyna dzień bez śniadania, a w szkole zamienia kanapki na słodycze i chipsy ze szkolnego sklepiku. Je puste kalorie i
Ból brzucha u dziecka
Ból brzucha jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości w przypadku małych pacjentów. Występuje jako objaw rozmaitych schorzeń, ale jego przyczyną mogą być również niekorzystne

ZAINTERESUJE CIĘ

Ciąża jest szczególnym czasem w życiu kobiety. W tym okresie bowiem jej ciało ulega wielu przeobrażeniom, tak by zapewnić optymalny rozwój dziecku. Jednym z
Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w organizmie. Zlokalizowana pod prawym podżebrzem, składa się z kilku płatów. U dorosłego człowieka osiąga masę około 1500