Okazuje się, że z powodu nawracającej zgagi cierpi nawet 30% osób. Zgaga występuje najczęściej u osób po 50 roku życia, nieco częściej z tego rodzaju dolegliwościami borykają się mężczyźni, chociaż bardzo często pojawia się również u kobiet w ciąży. Co to jest zgaga, jak ją rozpoznać i skutecznie leczyć? Poznaj kompendium wiedzy w tym zakresie.
Co to jest zgaga i jakie są jej objawy?
Nieprzyjemne pieczenie w przełyku, które pojawia się mniej więcej dwie godziny po posiłku, palenie za mostkiem prowadzące aż do nadbrzusza, do tego bóle w klatce piersiowej. Tak w dużym skrócie określić można najczęściej pojawiające się objawy zgagi. Należy jednak dodać, że symptomy choroby refluksowej żołądka i cofanie się soku żołądkowego oraz treści pokarmowych z żołądka do przełyku może wywoływać znacznie więcej przykrych dolegliwości.
Pacjenci, u których rozpoznano zgagę, uskarżają się również na problemy z przełykaniem, stały, metaliczny posmak w ustach, bóle brzucha czy ciągłe mdłości, a nawet wymioty. Jak widać, objawy zgagi są niekomfortowe i doprowadzają do niemożności normalnego funkcjonowania, dlatego też należy je natychmiast zwalczać.
Przyczyny zgagi – co ją wywołuje?
Główną przyczyną zgagi jest refluks żołądka. Ten występuje w skutek rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku, czyli mięśnia, którego zadaniem jest oddzielenie przełyku od żołądka. Do tego rodzaju dysfunkcji dochodzi w skutek przyjmowania niektórych rodzajów leków, prowadzenia nieodpowiedniej diety, palenia papierosów, nadmiernego picia alkoholu i chorób, które upośledzają prawidłową pracę żołądka oraz przełyku, jak otyłość czy nadwaga. Zgaga bardzo często występuje również w ciąży i wiąże się z nadprodukcją progesteronu, który rozluźnia mięśnie układu pokarmowego. W trzecim trymestrze ciąży zgaga pojawia się w efekcie zwiększonego ucisku macicy na żołądek.
Zgaga w ciąży
Zgaga w ciąży występuje najczęściej jako dolegliwość czasowa, która znika samoistnie po porodzie. Wylicza się, że z pieczeniem w przełyku boryka się większość przyszłych mam. Co więcej, zgaga może występować w czasie trwania całej ciąży. Na początku pojawia się w wyniku zaburzeń hormonalnych, później jako efekt ucisku macicy na żołądek.
Kobiety w ciąży cierpią nierzadko na zgagę w wyniku prowadzenia złej diety, a nawet stresu, jaki wiąże się z nadchodzącym porodem. Niestety, ciężarne nie mogą korzystać z większości środków farmakologicznych, które skutecznie niwelują przykre objawy zgagi. Z powodzeniem mogą jednak stosować domowe, w pełni skuteczne sposoby, które łagodzą najbardziej przykre symptomy.
Sposoby na zgagę
Leczenie zgagi powinno być skonsultowane z medykiem, który zaleci odpowiednią terapię, uwzględniając indywidualne przyczyny zgagi, poziom zaawansowania choroby, potrzeby pacjenta oraz jego ogólny stan zdrowia. Tylko w skrajnych przypadkach leczenie zgagi następuje w sposób chirurgiczny, w większości udaje się ją zwalczyć mniej inwazyjnymi sposobami.
Najczęściej zaleca się stosowanie farmakoterapii z uwzględnieniem leków, które alkalizują kwasowość w żołądku, hamują produkcję kwasu żołądkowego oraz zwiększają napięcie mięśnia dolnego zwieracza przełyku.
Doraźnie sprawdzają się również domowe, w pełni bezpieczne sposoby, jak na przykład wypicie szklanki ciepłego mleka, wypicie naparu z żywokostu lub siemienia lnianego czy zjedzenie migdałów. Profilaktyką w ramach niwelowania zgagi jest stosowanie lekkostrawnej diety, pozbawionej potraw smażonych i tłustych oraz produktów wzdymających. Nie zaleca się także jedzenia cytrusów.